Mater.Phys.Mech.(MPM)
No 1, Vol. 33, 2017, pages 137-151

MICROSTRUCTURE, MECHANICAL PROPERTIES AND THERMAL STABILITY OF THE
ULTRAFINE GRAINED Al-Mg-Sc-Zr ALLOY PROCESSED BY MULTI-DIRECTIONAL
ISOTHERMAL FORGING

О.Sh. Sitdikov, Е.V. Аvtokratova, О.E. Мukhametdinova, R.N. Garipova,
R.R. Ilyasov, М.V. Мarkushev

Abstract

Changes in the structure and mechanical properties of the billets from the cast nonage-hardenable complex-alloyed 1570C alloy (Al-5Mg-0.18Mn-0.2Sc-0.08Zr, weight%) were studied during multi-directional isothermal forging with decreasing temperature from 325 to 175°C up to cumulative strain e ≈ 24 and subsequent annealing in the temperature interval from 325 to 450°C. It is shown that the multi-directional forging with decreasing temperature can be an effective method providing processing of billets with ultrafine grain structure with the grain size up to 1-2 µm and a favorable combination of strength and ductility in the aluminum alloy 1570C.

Keywords: aluminum alloy, multidirectional forging, microstructural evolution, ultrafine grained structure, mechanical properties, thermal stability.

full paper (pdf, 4240 Kb)

МИКРОСТРУКТУРА, МЕХАНИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА И ТЕРМИЧЕСКАЯ
СТАБИЛЬНОСТЬ УЛЬТРАМЕЛКОЗЕРНИСТОГО Al-Mg-Sc-Zr СПЛАВА,
ПОЛУЧЕННОГО ВСЕСТОРОННЕЙ ИЗОТЕРМИЧЕСКОЙ КОВКОЙ

О.Ш. Ситдиков, Е.В. Автократова, О.Э. Мухаметдинова, Р.Н. Гарипова,
Р.Р. Ильясов, М.В. Маркушев

Аннотация

Исследованы изменения структуры и механических свойств литого термонеупрочняемого сложнолегированного сплава 1570С (Al-5Mg-0.18Mn-0.2Sc0.08Zr, вес.%) в процессе всесторонней изотермической ковки с понижением температуры в интервале 325-175°С до суммарной степени e ≈ 24 и последующего отжига в интервале температур 325-450°С. Показано, что всесторонняя ковка с понижением температуры является эффективным методом обработки сплавов типа 1570С, позволяющим получать объемные заготовки с однородной ультрамелкозернистой структурой с размером зерен до 1-2 мкм и благоприятным сочетанием параметров статической прочности и пластичности.

Ключевые слова: алюминиевый сплав, всесторонняя ковка, эволюция микроструктуры, ультрамелкозернистая структура, механические свойства, термическая стабильность.

full paper (pdf, 4240 Kb)